News

De supportbeurs – hoe vergroot je je zelfstandigheid?

Posted on

De supportbeurs, een beurs waar je als Nederlandse hulpmiddelen gebruiker absoluut naar toe moet. Want op die beurs vind je allerlei hulmiddelen, toffe nieuwe gadgets, innovatieve producten, leer je meer over auto rijden met een beperking en alle regels van het CBR, maar ook over letselschade, op vakantie gaan met een beperking en heel veel toffe sporten. Maar wat nou als je al met je bedrijf (dat een van die innovatieve producten is, dat zich voor het eerst op de supportbeurs presenteert) naar de supportbeurs mag gaan en de stand moet bemannen? Dan ‘sneek’ je er even tussenuit om de beurs ook te gaan bekijken. Zoals ons product, WheelAir bijdraagt aan het vergroten van je zelfstandigheid omdat je bijvoorbeeld langer in je rolstoel kan zitten zonder oververhit te raken & meer controle hebt over je lichaamstemperatuur, waren er op de supportbeurs ook heel wat dingen die daaraan bijdroegen, een aantal van deze deel ik graag met jullie.

Allereerst was er een heel groot skills event XL opgezet, waar een ieder aan zijn rolstoelvaardigheid kon werken, super belangrijk, want lang niet alles in Nederland is goed toegankelijk. Dus als je zelf stoepjes op kan of trapjes af, wordt de wereld meteen een stuk groter en vergroot je je zelfstandigheid. Het Wheelchair Skills team organiseert in steeds meer steden rolstoelvaardigheidstrainingen om iedereen in een handbewogen rolstoel net dat stukje meer vrijheid te geven. Meer informatie is te vinden op hun site: https://wheelchairskillsteam.nl/

Het spreekwoord luid niet voor niets: “kleren maken de man”, kortom ook als je een handicap hebt wil je er goed uitzien, en dat is nog niet zo makkelijk, broeken zitten vaak niet goed, jassen gaan snel stuk of je krijgt ze niet zelfstandig aan. Zo is er altijd wel wat. Gelukkig zijn er een aantal bedrijven in dat gat gesprongen en hebben ze de stoute schoenen aangetrokken om het leven voor deze doelgroep aangenamer te maken. Zo heeft MOS by Alicia de Groot meerdere producten ontwikkeld van capes/poncho’s die makkelijk aan te trekken zijn als je gebruik maakt van een elektrische rolstoel. Tot de ‘Ivy’ jas die is ontwikkeld om mooi te zitten, maar ook goed te staan 😉, een jas met extra ruimte bij de schouders, zodat je makkelijk kan rollen, maar de jas wel mooi om je lichaam aansluit en je dus geen maatje XL hoeft te kopen als je normaal een M hebt 😉.


Kinetic Balance heeft een andere innovatie voor de rollers met bijvoorbeeld een hoge dwarsleasie en daarom minder handfunctie. Ze hebben de QT jas ontwikkeld, een geweldig warme winter jas, met wat extra ruimte voor de ‘quad belly’, en vooral een hele handige ritsluiting die het voor mensen met een verminderde handfunctie opeens weer mogelijk maakt zelf hun jas uit en aan te doen. Reda demonstreert in het filmpje hoe makkelijk dat eigenlijk gaat. 

Ook sporten kan bijdragen aan je zelfstandigheid, doordat je fitter wordt kun je vaak meer zelf, of teamgenoten kunnen je goede tips geven over hoe je dingen aanpakt. Op de supportbeurs waren een aantal demo’s van sporten, van rolstoeltennis, tot rolstoeldansen, maar ook rolstoelhockey in een Elektrische rolstoel, yoga, etc. kortom voor een ieder wat wils. We hebben ook al eerder aandacht besteed aan rolstoel sporten in onze serrie vorig jaar: ‘game changers’, dus kijk daar vooral naar als je nog wat inspiratie op wilt doen qua sporten met een handicap. Of vraag informatie op bij verenigingen zoals: Mentelity foundation, Esther Vergeer Foundation, uniek sporten, SailWise (voor als je recratief wilt zeilen)

En tijdens dit sporten, of gewoon tijdens het dagelijks leven kan het als roller extra belangrijk zijn je handen en huid goed te beschermen, hier kwam ik 2 producten voor tegen, namelijk de chiba rolstoel handschoenen van Stocks & de reskin XL

Dit laatste is een rekbare luchtige pleister, niet alleen rolstoel gebruikers kunnen last hebben van de hitte, maar ook prothese gebruikers, in hun koker kan het dan erg gaan zweten, wat voor extra wrijving zorgt (meer leren over de effecten van vocht & warmte op de huid? Kijk dan naar onze webinar, of vraag gratis een klinische presentatie aan). Deze wrijving maakt de huid kapot, waardoor uiteindelijk de prothese niet meer gedragen kan worden en iemand zijn zelfstandigheid afneemt. Dit geldt ook voor rolstoel gebruikers die bijvoorbeeld een spalk dragen. De ReSkin voorkomt blaren en wrijving van de huid, het is een elastische, ademende pleister die herbruikbaar is doordat hij uitwasbaar is. 

Tot slot stockx rolstoelhandschoenen, ik hoor u denken: “waarom dragen rolstoelhandschoenen bij aan een grotere zelfstandigheid?”, dat zal ik u uitleggen. De rolstoelhandschoenen die Stockx levert hebben een gel padding, waardoor de zenuwen aan de binnenkant van je hand beschermd worden en er minder overbelasting op treedt. Op deze manier kun je dus langer blijven rollen. Ook hebben ze een uitstekende grip, waardoor rollen minder energie kost. Tot slot hebben ze handige lusjes om de handschoenen ook weer makkelijk uit te kunnen trekken. Al hun handschoenen zijn uitgerust met een ‘volledige duim’ omdat deze vaak over de hoepel gaat en je die dus goed beschermd wil hebben. En hebben ze een quad variant voor als je een slechte handfunctie hebt.

Benieuwd naar alle andere dingen die er op de supportbeurs waren om je zelfstandigheid te vergroten? Neem een kijkje op de site van de supportbeurs: https://www.supportbeurs.nl/


Read in English